Terdapat ralat dalam alat ini

MASJID "ANGGAP SAHAJA SUDAH MAKAN"


ASSALAMUALAIKUM..ada la satu hari tu masa dok melayan facebook,aku dok terbaca artikel di bawah ini,aku rasa patut aku kongsi dengan korang,sumber aku perolehi dari facebook soleh mohamed...
  

JOM KITA BACA



Orang Miskin Yang Berjiwa BESAR....

Di bawah ini adalah kisah benar utk dikongsikan,
Bentuknya memang sederhana, namun jemaah datang dari
seluruh pelusuk kampung sebelum waktu solat masuk lagi.


Mungkin kita tak percaya jika tidak melihat faktanya. Seorang yang
tidak kaya, bahkan tergolong miskin, namun mampu membangun
sebuah Masjid
di Turki. Nama masjidnya pun paling aneh di dunia, yaitu “Shanke Yadem”
(Anggap Saja Sudah Makan). Pelik kan? Disebalik Masjid yang namanya
paling aneh tersebut ada cerita yang sangat menarik dan mengandung
pelajaran yang sangat berharga bagi kita.
Ceritanya begini :




Di sebuah kawasan Al-Fateh, di pinggir bandar Istanbul ada
seorang yang warak dan sangat sederhana, namanya Khairuddin Afandi.
Setiap kali ke pasar ia tidak membeli apa-apa. Jika berasa lapar dan
ingin makan atau membeli sesuatu, seperti buah, daging atau manisan, ia
berkata pada dirinya: Anggap saja sudah makan yang dalam bahasa Turkinya
“ Shanke Yadem” .

Kemudian, apa yang dia lakukan selepas itu? Wang yang seharusnya
digunakan untuk membeli keperluan makanannya itu dimasukkan ke dalan
kotak (tabung)… Begitulah yang dia lakukan setiap bulan dan sepanjang
tahun. Ia mampu menahan dirinya untuk tidak makan dan belanja kecuali
setakat menjaga keperluan hidupnya saja.
Hari berganti hari, bulan berganti bulan, tahun berganti tahun
Khairuddin Afandi konsisten dengan amal dan niatnya yang kuat untuk
mewujudkan impiannya membangun sebuah masjid.
Akhirnya Khairuddin Afandi
mampu mengumpulkan dana untuk membangun sebuah masjid kecil di daerah
tempat tinggalnya. Bentuknyapun sangat sederhana, sebuah pagar persegi
empat, ditandai dengan dua menara di sebelah kiri dan kanannya,
sedangkan di sebelah arah kiblat ditengahnya dibuat seperti mihrab.
Macam Masjid Nabawi iaitu masjid pertama yang didirikan oleh Nabi
Muhammad SAW berhijrah ke Madina yang didirikan dari pohon kurma
sahaja..

























Akhirnya, Khairuddin berhasil mewujudkan cita-citanya yang amt mulia
itu dan masyarakat di sekitarnyapun kehairanan, bagaimana Khairuddin
yang miskin itu di dalam dirinya tertanam sebuah cita-cita mulia, iaitu
membangunkan sebuah masjid dan berhasil dia menjadikan ia realiti.
Mereka tidak menyangka bahwa Khairud ternyata orang yang sangat luar
biasa dan banyak orang yang kaya yang tidak boleh berbuat kebaikan
seperti Khairuddin Afandi.
Setelah masjid tersebut berdiri, Mereka bertanya bagaimana cerita
seorang yang miskin boleh membangun kan masjid. Setelah mereka mendengar
cerita yang sangat menakjubkan itu, merekapun sepakat memberi namanya
dengan: “Shanke yadem” (Angap Saja Saya Sudah Makan).
Subhanallah! Sekiranya orang-orang kaya dan memiliki rezeki lebih
dari kaum Muslimin di dunia ini berfikir seperti Khairuddin, berapa
banyak dana yang akan terkumpul untuk kaum fakir miskin? Berapa banyak
masjid, sekolah, hosital dan fasiliti hidup lainnya yang dapat
dibangunkan? Berapa banyak infra struktur yang dapat kita realisasikan,
tanpa harus meminjam ke lembaga dan Negara yang memusuhi Islam dan
umatnya?
Jemaah yang melimpah, tanda keberkatan dan amal soleh dari harta yang halal dan bersih.

Kalaulah kaum Muslimin sekarang ini memiliki konsep hidup sederhana
dan mementingkan kehidupan akhirat dan mengutamakan istana di syurga
berbanding rumahku syurgaku di dunia, seperti yang dimiliki Khairuddin
Afandi, pastilah umat ini mampu meninggalkan yang haram dan syubhat
dalam hidup mereka. Mereka pasti mampu mengalahkan syahwat duniawi yang
menipu itu.
Sebagai hasilnya, pastilah negeri-negeri Islam akan berlimpah
keberkatn yang Allah bukakan dari langit dari bumi. Kenyataannya adalah
sebaliknya.(Q.S. Al-A’raf / 7 : 96) Maka ambil pelajaranlah wahai
orang-orang yang menggunakan akal sehatnya!








Note : info from  Dari buku “Keajaiban Sejarah Ustmani”, oleh : Ust. Urkhan Mohamad Ali.

Google Android sampel malware tumbuh sebanyak 400 pc

Bangalore, India: 

Google Android sampel malware tumbuh 400 peratus dari Jun 2010 hingga Januari 2011, menyatakan berbahaya Mobile Ancaman Laporan 2010/2011 oleh Juniper Networks.
Baca juga: 'model perniagaan Android membuat peranti yang terdedah'
"Penemuan ini mencerminkan badai yang sempurna dari user yang berpendidikan baik pada atau tertarik dalam keselamatan, mudah men-download aplikasi yang sedia ada daripada sumber yang tidak diketahui dan unvetted dalam ketiadaan lengkap daripada penyelesaian keselamatan peranti mobile," kata Dan Hoffman, kepala keselamatan penginjil mobile di Juniper Networks .
Bagaimana bermula
Selama bertahun-tahun, telah amalan umum bagi para penulis malware ke Symbian bajak laut dan Windows Mobile aplikasi dan untuk kemudian pakej kod berbahaya dalam aplikasi ini. Namun, pada Disember 2010, penyelidik mendapati bahawa siri aplikasi Android, turun dari rasmi Android Market, sedang diedarkan melalui China repositori aplikasi pihak ketiga dan kedai app.
Menurut laporan Juniper, aplikasi yang sah telah dibongkar dan kod berbahaya, yang dikenali sebagai "Geinimi," telah ditambah ke sebanyak 24 berbeza aplikasi.15 Aplikasi diubah kemudian dikemas ulang, muncul sebagai aplikasi asli bagi pengguna biasa. aplikasi Geinimi dijangkiti kemudian diposting ke laman web China yang digunakan untuk mengedarkan aplikasi perisian dan peranti mobile. Dalam banyak kes, beberapa versi dari aplikasi bajakan yang sedia, beberapa berbahaya dan lain-lain tidak.
Baca juga: Bagaimana membuat aplikasi hacker bukti dengan Java?
Lebih Android Serangan
Pada minggu-minggu selepas penemuan Geinimi, para penyelidik mendapati dua keluarga tambahan aplikasi berbahaya yang mengikuti pendekatan dasar yang sama dan kaedah penyebaran. Kedua-dua "ADRD" 16 dan "PJApps" 17 adalah keluarga yang berbeza dari aplikasi yang sah yang bajakan dari Pasar Android, didekonstruksi, dikemas dengan kod berbahaya, dan kemudian dikemas ulang untuk penyebaran pada pihak ketiga aplikasi kedai China. Bersama-sama, ADRD dan PJApps mewakili lebih daripada 75 berbeza bajakan dan "trojanized" aplikasi.
Baca juga: Android Malware mungkin mencari butiran perbankan
Serangan terhadap Android meneruskan:
• Mac 2011: Myournet / DroidDream, malware Android pertama yang sedia dan diedarkan melalui Android Market dalam skala besar, mempengaruhi 50.000 pengguna. Penyelesaian • Google, Android Market Security Tool, juga bajakan dan berubah menjadi malware di China. • April 2011: Walk-dan-Mesej bajak laut meletakkan telur di wajah pengguna. • April 2011: Penyelidikan di hasil IU Bloomington dalam aplikasi "Soundminer" bukti-of-konsep intersepsi komunikasi.




sumber dari ciol

Kenapa orang Islam sembah bangunan kain hitam tu?






"Kenapa orang Islam sembah bangunan kain hitam tu?"

"Oh.. itu Kaabah atau nama lainnya Baitullah"

"Baitullah tu apa?"
...
"Secara terjemahan mudah maknanya Rumah Allah"

"Allah ada dalam tu?"

"Tak.."

"Jadi, kenapa sembah bangunan tu kalau Allah tak ada dalam tu?"

"Yang saya sembah bukannya bangunan tu.."

"Kamu sembah apa?"

"Saya sembah Allah swt"

"Jadi, kenapa sembah bangunan tu?"

"Saya menghadap sahaja ke arah Kaabah tetapi saya tak sembah Kaabah.."

"Bukankah kamu sujud ke arah Kaabah, maknanya kamu sembah Kaabah la.."

"Kamu pernah tgk perlawanan bola dalam TV?"

"Pernah.. selalu.."

"Kamu tengok tv ke tengok perlawanan bola?"

"Tengok perlawanan bola la.."

"Di mana?"

"Dalam tv la.."

"Cuba buka tv tu, tengok di dalamnya ada stadium dan perlawanan bola ke tak.."

"Memanglah tak ada.. tapi itukan gambarnya ada.."

"Bukalah dalam tv, tengok ada ke tak gambar perlawanan bola dalam tu.."

"So..?"

"Maknanya kamu tengok tv, bukan perlawanan bola.. betul tak?"

"Tak.. aku tengok perlawanan bola la melaui tv tu.."

"Peliknya.."

"Sebab apa pulak pelik?"

"Ye la, kau cakap tengok perlawanan bola, sedangkan aku tengok dalam tv tu tak ada apa-apa.. yg ada hanya wayar je berselirat.."

"Memanglah dalam tv tu ada banyak wayar, tapi tv tu menayangkan gambar-gambar perlawanan bola dalamnya.."

"Hurm.. jadi tak peliklah ni..?"

"Ya.. tak pelik.."

"Jadi tak pelik jugalah aku sujud ke arah Kaabah untuk menyembah Allah swt.. walau pun dalam Kaabah tak ada Allah.."

"Erk.. kau betul.."


sila sila la share~~